Kuka pysäyttäisi jumalan

Syksyllä 2008 kävelin Downtown New Yorkissa. Lähestyessäni Wallstreetiä jouduin kuitenkin pysähtymään, koska New Yorkin poliisi oli sulkenut kadut aitaamalla ne ja sijoittanut satoja poliiseja tienvarsille. Edessäni seisova poliisi kertoi että syy tiesulkuihin oli se, että ”Yhdysvaltain presidentti on lähdössä Wallstreetilta.” Noin puolen tunnin odottelun jälkeen kaduille syöksyi poliisien ja armeijan ajoneuvoja, joita seurasi presidentin virka-autot samanaikaisesti kun helikopterit lensivät katujen yllä. Saattue liikkui nopeasti ja voimakkaasti, huokuen arvovaltaa. Näkymää katsellessani mietin kuka voisi pysäyttää tuon kulkueen, tai kenen kohdalla presidentti olisi valmis pysähtymään?

Raamatun ilmoitus on, että Jeesuksessa Kristuksessa Jumalan Poika tuli ihmiseksi. Jumala, jonka kautta kaikki on luotu ja jonka kunniaksi se kaikki luotiin, on arvovallassaan täysin eri luokassa kuin suurvallan presidentti. Jos Jumala siis tuli ihmiseksi, kenen kohdalla hän pysähtyisi? Tai kuka olisi tarpeeksi korkea-arvoinen saadakseen hänen kulkueensa pysähtymään?

Markuksen evankeliumin 5 luvussa on kertomus naisesta, joka oli kärsinyt jatkuvasta verenvuodosta 12 vuotta. Vaivansa vuoksi hänet nähtiin tuon ajan yhteiskunnassa epäpuhtaana ja saastaisena. Tämän epäpuhtauden vuoksi hänen tuli pysytellä erossa muista ihmisistä. Hän ei saanut koskettaa toisia ihmisiä, eikä tulla kosketetuksi. Lähestyessään ihmisjoukkoja hänen tuli varoittaa muita omasta tilastaan, ettei ihmiset koskisi häneen edes vahingossa. Paikat mihin hän istui tai missä hän makasi ajateltiin tulevan saastuneiksi. Näistä syistä hän oli kaikin tavoin ulkona yhteisönsä elämästä. Fyysisen kivun lisäksi nainen kantoi vielä syvempää sisäistä ja henkistä tuskaa. Hän oli hyvin yksinäinen ja kärsi syvästä arvottomuuden ja häpeän tunteesta. Se ei vain ollut läsnä hetkittäin, vaan siitä oli tullut hänen identiteettinsä. ”Olen epäpuhdas, olen ulkopuolinen ja minulla ei ole arvoa.”

Naisen kuullessa Jeesuksesta hänen sydämessään nousi usko, että Jeesus voisi auttaa häntä. Ja niin eräänä päivänä nainen päätti tunkeutua liikkuvaan väkijoukkoon, jonka keskiössä hän tiesi Jeesuksen olevan. Nainen kuitenkin tunkeutui väkijoukon läpi salassa, koska hänhän ei olisi saanut olla kosketuksissa ihmisten kanssa. Epätoivoissaan nainen tarttuu Jeesukseen viittaan ja niin tehdessään tapahtuu jotakin käsittämättömän voimallista ja kaunista.

Nainen tulee terveeksi. Hänen epäpuhtaus ei siirrykään Jeesukseen, vaan Jeesuksen puhtaus siirtyy häneen. Sen lisäksi, naisen koskettaessa Jeesuksen vaatetta Jeesus pysähtyy. Ja koska Jeesus pysähtyy, koko kulkue hänen ympärillään pysähtyy. Niin paljon kuin nainen oli uskonutkin Jeesuksen voivan auttaa häntä, hänen oli mahdoton uskoa, että Jeesus halusi pysähtyä ja kohdata hänet.

Jeesuksen pysähtyessä näet Jumalan pysähtyvän tuon naisen kohdalla. Syvästä arvottomuudesta ja yksinäisyydestä kärsivä nainen oli se joka sai Jumalan pysähtymään. Ei pelkästään pysähtymään, vaan nainen kuulee Jeesuksen kutsuvan häntä sanoilla ”minun tyttäreni”. Ei enää ulkopuolinen tai arvoton, vaan rakastettu ja arvokas, joka on Kristuksessa asetettu Jumalan lapseksi.

Ehkä ajattelet kuten tämä nainen. Uskot Jumala voivan auttaa sinua, mutta sinun on vaikea uskoa että hän haluaisi pysähtyä kohdallasi ja kohdata sinut. Näet hänet auttajana mutta et persoonana joka olisi kiinnostunut sinusta ja rakastaisi sinua johtuen häpeästä jota kannat sydämessäsi. Raamatun ihmeellinen ilmoitus on, se että Jumala haluaa kohdata meidät. Jeesus ei pysähtynyt vain tämän naisen kohdalla, vaan ristillä näet Jumalan pysähtyvän sinun ja minun kohdalla. Ristillä Jumalan Poika kääntyi syntistä ihmiskuntaa kohtaan – kutsuen armossaan pelastukseen jokaista joka häneen puoleensa kääntyy.

Roomalaiskirje 5:8Mutta Jumala osoittaa rakkautensa meitä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän puolestamme, kun me vielä olimme syntisiä.

8.10.2020 Pastori Jukka